Zeilschool Op de Helling - CWO-zeilschool in Heeg, Friesland

Zwaardboot
(15-19 jr)

Snel en nat

Vind je het niet erg om nat te worden van het opspattende water? En vind je dat een keertje omslaan er gewoon bij hoort? Dan is het zwaardbootzeilen echt iets voor jou! Zeilervaring in een andere (zwaard)boot zoals Laser Pico of Randmeer is aan te bevelen, maar niet vereist. Afhankelijk van je niveau leer je zeilen in een RS Feva of Laser Vago.

Een zwaardboot moet rechtop gehouden worden door het gewicht van de bemanning. Je leert onder andere hoog aan de wind varen, overstag gaan en maakt kennis met het varen van wedstrijden. En met de gennaker gehesen is samenwerking essentieel om de boot onder controle te houden.

Daarnaast beschikt de Laser Vago ook nog over een trapeze waarmee het mogelijk is om nog verder buiten de boot te hangen. Als je in de trapeze staat merk je hoe hard deze boot kan en ervaar je de kick van het zwaardbootzeilen.

De hele dag bezig

Ondanks dat het vakantie is, zijn we 's ochtends toch altijd vroeg uit de veren op de zeilschool, om de hele dag te kunnen zeilen. Tussen de middag wordt er geluncht en meestal een spelletje gedaan. Dit kan zijn op de zeilschool, op het eiland midden in het meer of in een dorpje in de buurt. Aan het eind van de week vaar je een wat langere dagtocht.

Je zeilt met zijn tweeën in een boot en de instructeurs geven les vanuit motorboten. 's Avonds na het eten is er tijd voor een spetterend avondspel. Hierna is er theorieles waarin je de dingen die je op het water geoefend hebt eens van een andere kant bekijkt en daarna kun je relaxen in de recreatieruimte.

Gevorderden

Voor de gevorderde zeilers (vanaf diploma CWO-2) is er zowel in de zomer als in de herfst een week die speciaal gericht is op de meer ervaren zeilers. De trainingen in deze weken richten zich op het halen van CWO-3 of zelfs CWO-4.