Vrijwilligers

Een prachtige sport

Zeilen is de mooiste sporten die er is. Met flinke snelheid over het water of lekker rustig buiten de wind in de zon. In een zeilweek beleef je het allemaal. Samenwerken, beslissingen nemen en het hebben van verantwoordelijkheid zijn belangrijke onderdelen van het zeilen. Vaardigheden die niet alleen op het water van pas komen. Daarnaast is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Bij onze zeilschool hebben we voor iedereen goede zwemvesten en zorgen we altijd voor de beste instructeurs! Het is niets voor niets dat bijna alle deelnemers elke zomer weer terug komen voor een onvergetelijke week.

Meer dan zeilen

Na een inspannende zeildag zorgen we ervoor dat er voor alle leeftijden wat te doen is. Er is in en om het huis volop ruimte voor activiteiten. We hebben een volleybalveld, een groot voetbalveld, pingpong tafel en gezellige ruimten om bij elkaar te zitten. Onze instructeurs zorgen altijd voor een gezellige sfeer en organiseren elke middag en avond spellen. Tijdens de week is er genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen naast het zeilen. De laatste avond is er een spetterende Bonte Avond, waar iedereen aan meedoet. En op de zaterdag gaat iedereen uiteraard met een mooie CWO gecertificeerde vorderingsstaat of diploma naar huis!

Dagindeling

Hoe ziet een week eruit?

Je komt zondag om twee uur aan en ziet dan de kamer waarin je gaat slapen. Daarna ga je zeilen tot de lunchtijd. Jullie lunchen op het eiland, de boerderij of in een leuk dorpje. Meestal is er tijdens de lunch ook tijd voor een leuk spel. Wanneer jullie zijn uitgespeeld wordt er nog tot ongeveer vijf uur lekker gezeild. Om zes uur wordt het avondeten opgediend.

Sommige mensen hebben corvee (er is een afwasmachine), de rest heeft vrij tot acht uur. Dan is er limonade, koffie en thee en begint het avondprogramma met theorieles en een spel. Iedere ochtend word je om half acht gewekt door de instructeurs die al een lekker ontbijt klaar hebben staan. Om acht uur kun je al meteen aanschuiven! Je maakt tijdens het ontbijt ook alvast je lunchpakketje klaar.

Iedere dag wordt er een nieuwe bootindeling gemaakt en rond kwart over negen ’s ochtends ga je zeilen. De lunch wordt op een leuk plekje, in een dorpje of op de boerderij genuttigd. Rond vijf uur ben je weer terug en om zes uur zit je aan tafel. Voor de Optimisten-deelnemers is het bedtijd om negen uur, voor de Randmeer-deelnemers tot 15 jaar en de Laser Pico-deelnemers is dat half elf. De oudere deelnemers gaan uiterlijk om twaalf uur naar bed. Zaterdagmiddag om 13.00 uur eindigt de week, nadat je een CWO-diploma en/of vorderingenstaat hebt ontvangen.

Accommodatie en locatie

Als je niet op trektocht gaat, verblijf je de hele week in de prachtige boerderij op een eiland bij het watersportdorp Heeg in Friesland. Op het eiland zijn er verschillende speelvelden, een tafeltennistafel en een basketbal bucket. Binnen is er een eetzaal en een recreatieruimte met een pool- en tafeltennistafel en een bar, waar je op gezette tijden frisdrank, snoep en chips tegen kostprijs kunt kopen. Je slaapt in vier- of zespersoonskamers. In totaal zijn er ongeveer 50 bedden op de boerderij.

Er zijn veel verschillende vaarmogelijkheden vanaf ons eiland. Vanaf het eiland heb je uitzicht op het Heegermeer, dat is prachtig vaarwater, maar er zijn ook kleinere slootjes in de buurt waar we kunnen varen. Vaak varen we naar verschillende stadjes en dorpjes via allerlei routes.

Onze instructeurs en staf

Onze zeilinstructeurs zijn allemaal minimaal in het bezit van het CWO-4 diploma. Dit betekend dat zij 4 diploma’s, 2 theorie en 2 praktijk examens hebben moeten doorstaan om instructeur te worden. Vandaar dat we elke kwaliteit controle vanuit het CWO ruim halen. Onze zeilscheil staat garant voor een goede leerweg. Daarnaast is veiligheid ook erg belangrijk, daarom krijgen alle leden elk jaar een EHBO cursus aangeboden.

Binnen de opleiding gaat het niet alleen om het zeilen en de veiligheid. Ook groepslessen, leren om te gaan met alle kinderen en activiteiten organiseren is ook van belang. Hierdoor zullen alle kinderen altijd een fantastische week bezorgen. Naar elk kind wordt goed gekeken zodat de week voor iedereen zal slagen!

Naast de instructeurs hebben we ook staf die bij de accommodatie blijven wanneer de rest gaat zeilen. Zij zorgen voor een schone accommodatie en voor het eten. Elke ochtend en avond staat het eten voor iedereen klaar. Zelfs onze walmedewerkers zijn intern opgeleid om de week goed te laten verlopen. In het begin van de week wordt er ook een vertrouwenspersoon aangewezen. Hier kunnen de kinderen altijd hun verhaal kwijt mochten ze iets kwijt willen.

Alle instructeurs kennen elkaar goed en daarom is de sfeer altijd gezellig. Naast het harde werken in een zeilweek worden er in de rest van het jaar ook trainingsweekenden of activiteiten georganiseerd. Zo houden we het niveau maar ook de gezelligheid op peil. Niets is leuker dan medewerker worden bij Zeilschool op de Helling!

 

Organisatie

Zeilschool Op de Helling

Zeilschool Op de Helling is in februari 1996 opgericht door ervaren zeilinstructeurs die voor het overgrote deel tot die tijd les gaven op de vroegere zeilschool het Molenhuis in Woudsend. Inmiddels zijn er zo’n 100 instructeurs, kampleiders en andere betrokkenen actief binnen Op de Helling.

Vereniging

Al onze medewerkers en instructeurs zetten zich vrijwillig in voor de zeilschool. Elk kamp staat er dus een gemotiveerde en opgeleide staf klaar om er een gezellige week van te maken. Doordat we kleine kampen aanbieden leert iedereen elkaar snel kennen en is er genoeg aandacht voor alle deelnemers. Naast het zeilen besteden we veel aandacht aan spellen en avondprogramma. Elke week eindigt met een spetterende bonte avond.

De doelstelling die Op de Helling beoogt is tweeledig. Ten eerste het organiseren van watersportactiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen en ten tweede de medewerkers de mogelijkheid te geven zich in een educatieve, sociale ambiance leuke activiteiten van allerlei aard te ontplooien. Ieder lid kan bijdragen in de organisatie en ontwikkeling van Op de Helling door bijvoorbeeld zitting te nemen in een commissie, werkgroep of bestuur.

CWO

Op de Helling geeft les volgens de eisen en normen van de Commissie Watersport Opleidingen, kortweg CWO. Dit is een landelijk erkende organisatie met een uniforme diploma-lijn. Aan het eind van de week krijgen alle deelnemers een diploma of vorderingenstaat met daarop de door hen beheerste vaardigheden. Al onze instructeurs zijn opgeleid volgens het CWO-systeem zodat er goed en veilig wordt lesgegeven.
Als je al een CWO-diploma of vorderingenstaat hebt, neem die dan mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hellingfonds

Helling-fonds

Het plezier dat we zelf beleven tijdens het zeilen delen we graag met anderen.

Zeilschool Op de Helling heeft in haar statuten een aantal maatschappelijke doelstellingen opgenomen. Een van die doelstellingen is het bieden van de mogelijkheid voor een zeilvakantie aan kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen.

Vanuit deze doelstelling bieden wij ieder jaar een aantal zeilvakanties aan kinderen die niet in de gelegenheid zijn om op eigen kosten deel te nemen. Dit zijn vaak kinderen uit gezinnen die het financieel erg moeilijk hebben en voor wie het absoluut onmogelijk is om zelf een vakantie te bekostigen. Voor de selectie van deze kinderen werken we samen met organisaties die deze gezinnen kennen en zich bijvoorbeeld bezighouden met hulpverlening bij schulden of andere sociale hulp.

Om dit voort te kunnen blijven zetten kunnen wij jouw steun goed gebruiken. Bij een boeking kun je een extra donatie doen aan dit fonds waarmee we extra plekken bekostigen. Doneren aan het fonds zonder een week te boeken kan natuurlijk ook. Je kunt je bijdrage overmaken op bankrekening NL 21 INGB 0004674654 ten name van Stichting Op de Helling onder vermelding van de tekst Hellingfonds, je postcode, huisnummer en e-mailadres. Je e-mailadres wordt natuurlijk alleen maar gebruikt voor de toezending van een bevestiging en eenmalig het jaarverslag.

 

 

 

Medewerker worden

Medewerker worden

Medewerker worden?

Vind je het leiden van kampen leuk of ben je de koning(in) van de keuken? Geef dat dan aan tijdens je zeilweek. Als wij je geschikt vinden en plek hebben en je bent minstens 16 jaar, dan nodigen we je uit om aan ons opleidingstraject te beginnen. Voor zeilinstructeurs gaat dit conform de eisen vanuit de CWO, voor walmedewerkers kunnen we je een interne opleiding aanbieden.